Г-20: Нарастват рисковете за световната икономика

Лидерите обаче не осъдиха протекционизма
29 юни 2019 15:54, Елка Василева
14
 Г-20: Нарастват рисковете за световната икономика
Снимка: Reuters

Лидерите на групата на 20-те големи икономики предупредиха днес, че нарастват рисковете за световната икономика, но не заклеймиха протекционизма. Вместо това само призоваха за свободна и честна търговия, съобщи Ройтерс.

В заключителния документ от двудневната среща в японския град Осака лидерите констатираха, че световният растеж остава нисък, а търговските и геополитическите напрежения се засилват.

"Борим се да осъществим свободна, честна, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговия и инвестиционна среда, както и да запазим пазарите отворени", казаха те във второ изявление от срещата.

В него обаче се въздържаха от отправяне на призив за противопоставяне на протекционизма.

Японският премиер Шиндзо Абе подчерта, че лидерите на Г-20 имат много общо помежду си, включително това, че признават необходимостта групата да остане водещ фактор в глобалния растеж.

"Г-20 се споразумя за основните принципи в подкрепа на система за свободна търговия", каза Абе и добави, че лидерите са обещали да предприемат по-категорични действия за подобряване на системата за уреждане на спорове в Световната търговска организация.

При подготовката на документа Япония - председател на срещата, е потърсила допирни точки между САЩ, които са против критикуването на протекционизма, и други страни, искащи да се отправи предупреждение за напрежението в областта на търговията.

Абе каза, че лидерите са намерили допирни точки по отношение на климатичните промени въпреки големите различия във възгледите на членовете на Г-20.

В заключителния документ се посочва, че 20-те големи икономики в света ще опитат да намалят емисиите на парникови газове, като отпуснат средства за устойчиво развитие и иновации, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ обаче повториха в комюникето решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, "защото то действа в ущърб на американските работници и данъкоплатци".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товарищ Путин си донесе стакан от Русия .Защо ли ?Ами ако му вземат ДНК може да излезе 4е не е истинският , което си е самата истина .
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един крадец на земи виждам сред тези хора, какво ли прави там.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Лилипутин ако го сложат на втория ред и никой няма да знае, че там !
5
2
 
10
 
! Отговори
До привет от Германи преди 4 години
Ти от село не си мърдал,за Русия пишеш...германия само по новините я гледаш,***...
4
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският плазмодий и той се изрепчил на първия ред все едноче представлява някаква развита страна.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред и до Меркел стоят двама доказани убийци !И G-20 се се изчерпа, щом нищо полезно за Света не може да реши, а служи за легитимиране на международни престъпници !
2
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И какви мерки ще вземе Гей-20, за да мога да си купя Фантом с половин българска минимална пенсия?Колега, недейте да отправяте хули срещу свободния софтуер!
1
16
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
русия какво търси там ?!В русия заплатата е от 10 до 20 пъти по ниска от страните които наистина трябва да са в Г 20 ! русия може да е в Г 20 ако това се отнася за държави силни във военно отношение , но русия няма място сред държави силни в икономическо отношение !